Нов државен секретар за надворешни работи на САД е шефот на ЦИА Мајк Помпео

Рекс Тилерсон изземен од функцијата

928951
Нов државен секретар за надворешни работи на САД е шефот на ЦИА Мајк Помпео

Американскиот претседател Доналд Трамп, државниот секретар за надворешни работи Рекс Тилерсон го иззеде од функцијата.

Нов државен секретар за надворешни работи на САД е шефот на ЦИА Мајк Помпео.

На местото на Помпео беше назначена Џина Хаспелм, која стана прва државна секретарка за надворешни работи на САД.

Трамп веста за изземањето од функција на Тилерсон ја објави преку профилот на твитер.

Во првата изјава за печатот по одлуката за изземањето на Тилерсон, американскиот претседател Доналд Трамп рече:

Одлуката за изземањето на Тилерсон ја донесов самостојно. Со Тилерсон имаме различни погледи во однос на Иран. Во Помпео имам целосна доверба. Уште од првиот чекор постигнавме многу добра согласност со Помпео. Верувам дека првата жена шеф на ЦИА ќе биде успешна во работата, рече Трамп.Слични вести