Во Ќеркук прогласена забрана за излегување на улица

Вчера додека траеше референдумот за независност на северот на Ирак градските власти прогласија забрана за излегување на улица за да се спречат било кави инциденти

814130
Во Ќеркук прогласена забрана за излегување на улица

Вчера додека траеше референдумот за независност на северот на Ирак градските власти прогласија забрана за излегување на улица во Ќерук за да се спречат било какви инциденти.

Гувернерот на Ќеркук Неџмедин Керим рече дека нема да се дозволи било кој да им наштети на Туркмените.

Портпаролот на дирекцијата на полицијата на Ќеркук Афрасјав Камил рече дека е забрането возење на автомобил во центарот на градот. Камил додаде дека забраната е воведена со цел да се спречи појава на инциденти ,од вчера во 17.00 часот според локално време како и тоа дека забраната е сеуште во сила.

Во меѓувреме реагираа и ОН преку официјално соопштение. 

„Спроведување на референдум во проблематичните подрачја ќе предизвика нестабилност„ се истакнува во официјалното соопштение издадено од кабинетот на Генералниот секретар на ОН.

 

 Слични вести