Турците во Германија се дистанцираат од СДП

Социјалдемократската партија на изборите во 2002 година победи како резултат на гласовите што ги доби од турските гласачи

796387
Турците во Германија се дистанцираат од СДП

Изјавите на претседателот на Социјалдемократската партија (СДП) Шулц насочени против Турција предизвикаа турските гласачи кои традиционално ја поддржуваа оваа партија да се дистанцираат од истата.

Според резултатите од минатогодишната анкета на Советот на стручните лица на германските фондации за миграции и адаптација (СВР), гласачите од турско потекло во Германија најмногу гласаа за СДП.

Општоприфатено е дека Социјалдемократската партија на изборите во 2002 година победи како резултат на гласовите што ги доби од турските гласачи.

Социјалдемократската партија на изборите во 2002 година освои само 6 227 гласови повеќе од партијата Христијанско демократска унија (ЦДУ/ЦСУ) и со три пратеници повеќе беше победник на изборите.

Преовладува мислењето дека изјавите на лидерот на Социјалдемократската партија Мартин Шулц насочени против Турција на изборите на 24 септември има големо влијание врз турските гласачи во Германија.

Мешањето на Шулц во внатрешните работи на Турција како и реториките против Турција се основните причини поради дистанцираат на турските гласачи од Социјалдемократската партија.Слични вести