Тал Афар прогласен за „независна држава од калифатот“

Сите оние кои што нема да ги извршуваат дадените наредни, најостро ќе бидат казнети

770468
Тал Афар прогласен за „независна држава од калифатот“

Терористите на ДЕАШ соопштија дека гратчето Тал Афар кое се наоѓа во рамките на ирачката област Инова го прогласија за „независна држава од калифатот.“

Според веста на ТВ канал Ал Сумариа кој се емитува од Ирак, наводните лдиери на терористичката организација во Ирак, гратчето го прогласија за независна држава и сите оние кои што нема да ги извршуваат дадените наредни, најостро ќе бидат казнети.

Тал Афар кој се наоѓа на 50 км западно од Мосул, под контрола на терористите потпадна во 2014 година.

Ирачките сили реализираат операции за ослободување на гратчето.Слични вести