Приведен планерот на нападот во Санкт Петербур

Аброр Азимов се наоѓа меѓу планерите на нападот и ја подготвил бомбата на нападот

715552
Приведен планерот на нападот во Санкт Петербур

Во Русија приведен еден од планерите на бомбашкиот напад на 3 април во Санкт Петербур.

Според соопштението на Руската Федерална служба за безбедност (ФСБ) во рамките на истрагата што беше спроведена во врска со нападот на метрото во Москва беше приведен 27 годишниот Аброр Азимов по потекло од Централна Азија.

Во соопштението беше истакнато дека Азимов се наоѓа меѓу планерите на нападот и ја подготвил бомбата на нападот, поради што осомничениот бил изведен пред јавниот обвинител.

Во бомбашкиот напад во Санкт Петербур загинаа 15 лица, а над 40 лица беа повредени.

Рускиот истражен комитет претходно имаше најавено дека бомбашкиот напад го извршил 22 годишниот Акбарџан Џелилов.Слични вести