Во западниот дел на Мосул каде што се засилуваат судирите загинаа 32 лица

Коалиционите сили ги бомбардираат целите на ДАЕШ од воздух додека ДАЕШ одговара со напади со хаубици против ирачките сили

659966
Во западниот дел на Мосул каде што се засилуваат судирите загинаа 32 лица

Во вооружените судири во западниот дел на градот Мосул во Ирак кои се засилуваат во местата каде што се распоредени припадниците на терористичката организација ДАЕШ загинаа 32 лица меѓу кои се наоѓаат и жени и деца. 

Коалиционите сили ги бомбардираат целите на ДАЕШ од воздух додека ДАЕШ одговара со напади со хаубици против ирачките сили.

Од друга страна жителите на Мосул под сенката на насилството почна да се враќа во своите домови во источниот дел на градот.

Ирачкиот министер за миграција Џасим Еџ-Џаф предупреди дека со поместување на вооружените судири кон западниот дела на Мосул би можело да дојде до нов бран на бегалци. 

Ирачките армиски единици на 17 октовмри започнаа операција за спасување на Мосул кој од јуни 2014 година се наоѓа под контрола на терористичката организација ДАЕШ.

Операцијата е поддржана и од силите Пешмерги и гардистите Ниневија од кои мнозинството го сочинуваат борци обучени од страна на турските војници во кампот Башика.

 Слични вести