Ирачката армија го ослободи градчето Телкејф северно од Мосул

Командантот на операциите за Мосул Абдулемир Јарулах во објавеното писмено соопштение истакна дека по започнатата операција утрово градчето Телкејф северно од Мосул е целосно ослободено од ДАЕШ

655332
Ирачката армија го ослободи градчето Телкејф северно од Мосул

Ирачката армија го зазеде градчето Телкејф северно од Мосул кое е познато и како „последна тврдина“ на терористичката организација ДАЕШ.

Командантот на операциите за Мосул Абдулемир Јарулах во објавеното писмено соопштение истакна дека по започнатата операција утрово градчето Телкејф северно од Мосул е целосно слободено од ДАЕШ.

Телкејф на неколку километри од Мосул кое е претежно населено со христијани беше познато како „последна тврдина“ на ДАЕШ.

Ирачките армиски сили 3 месеци го држеа под опсада Телкејф.

Оваа состојба доведе до хуманитарна криза во градчето во кое живеат илјадници семејства.Слични вести