Разговорите за Сирија во Женева се планира да започнат на 8 февруари 2017 година

Специјалниот претставник на ОН за Сирија Стефан де Мистура објави писмено соопштение во кое направи проценка на случувањата во врска со Сирија и истакна дека се надева оти разговорите за Сирија во Женева се планира да започнат на 8 февруари 2017 година

634378
Разговорите за Сирија во Женева се планира да започнат на 8 февруари 2017 година

Разговорите за Сирија во швајцарскиот град Женева се планира да започнат на 8 февруари 2017 година.

Специјалниот претставник на ОН за Сирија Стефан де Мистура објави писмено соопштение во кое направи проценка на случувањата во врска со Сирија.

Мистура истакна дека со задоволство го дочека усвојувањето во Сиветот за безбедност на ОН со едногласност на нацрт-резолуцијата која што предвидува да бидат испратени меѓународни посматрачи за следење на евакуацијата на цивилите и безбедноста во источен Алепо.

Де Мистура воедно соопшти дека располага со волја разговорите за Сирија во Женева да запшочнат на 8 февруари 2017 година. 

Како што се истакнува специјалниот претставник на ОН за Сирија Стефан де Мистура ќе ги продолжи разговорите со сите страни, меѓународната заедница и со одделни земји со што ќе работи за започнување на мировните разговори на предвидениот датум.Слични вести