20 илјади млади во Германија се без дом

Секој изминат ден расте бројот на бездомниците во големите градови како што се Берлин, Хамбург, Дортмунд и Келн

630243
20 илјади млади во Германија се без дом

Според веста на информативниот портал Heute.de, постојаниот раст на младите без дом ја зголемува загриженоста.

Социјалните работници посочуваат дека секој изминат ден расте бројот на бездомниците особено во големите градови како што се Берлин, Хамбург, Дортмунд и Келн.

Според информацијата на Германскиот институт за млади, околу 20 илјади млади се избришани од сите социјални системи.

Маркус Сеидел од фондацијата „Off Road Kids“ истакна дека овие млади ќе бидат изложени на закана од социјален јаз.

Овие луѓе живеат кај роднините или на улица.

Според експертите, за решавање на овој проблем, не можат да се надминат структурните прашања.Слични вести