Мандатот за составување на нова италијанска влада го доби Паоло Џентиоли

Италијанскиот претседател Серџио Матарела на местото премиерот во оставка Матео Ренци мандатот за составување на нова влада му го довери на министерот за надворешни работи Паоло Џентилони

628211
Мандатот за составување на нова италијанска влада го доби Паоло Џентиоли

Италијанскиот претседател Серџио Матарела на местото на коалиционата влада на чело со премиерот Матео Ренци кој по претрпениот тежок пораз на одржаниот референдум за уставни промени мандатот за составување  нова влада му го довери на италијанскиот претседател Паоло Џентилони. 

По остварената средба во претседателскиот дворец „Куиринале“ в Рим помеѓу италијанскиот претседател Серџио Матарела и министерот за надворешни работи паоло Џентилони која што траеше приближно 50 минути изјава пристигна од генералниот секретар на кабинетот на претседател Уго Зампети.

Зампети рече: „Претседателот Матарела мандатот за составување нова влада му го довери на Паоло Џентилони. Паоло Џентилони пак задржувајќи ова свое право ја прифати оваа задача.“

По Зампети куса изјава пристигна и од мандаторот за составување на новаата влада Џентилони кој му се заблагодари на претседателот заради доверувањето на оваа задача и рече: „Тоа за мене претставува повод за една друга чест. Ќе се обидам да ја реализираат мојата задача со гордост и во одговорност.“Слични вести