Повик од ОН за подобрување на Меѓународниот кривичен суд

По Русија, Јужна Африка, Бурунди и Гамбија најавија дека ќе се одвојат од МКС

613755
Повик од ОН за подобрување на Меѓународниот кривичен суд

ОН упатија повик до земјите кои мислат да се одвојат од Меѓународниот кривичен суд (МКС), наместо тоа да останат во судот и да се подобри судот.

Портпаролот на генералниот секретар на ОН Фархан Хак на дневната прес конференција рече дека голем број земји имаат проблеми со МКС поради што ОН на сите овие земји кои имаат проблеми со МКС, наместо да се одвојат, треба да се ангажираат за подобрување на судот.

По објавувањето на сооштението од страна на Јужна Африка дека ќе се одвои од МКС, африканските земји Бурунди и Гамбија дека под изговор дека МКС има предрасуди кон нив, најавија дека и тие ќе се одвојат.

Претходно Русија исто така имаше најавено дека нема да го ратификува Рисмкиот статус кој се смета за основачки документ на МКС. Исто така и филипинскиот претседател Родриго Дутерте дека може да се одвојат од МКС.Слични вести