Уште една „црна“ жртва на полициското насилство во САД

По настанот, на 8 годишниот полицаец Хју Бари му беа одземени полициската значка и револверот.

593460
Уште една „црна“ жртва на полициското насилство во САД

Полицијата во Њујорк застрела една црнкиња за која се истакнува дека била ментално болна.

Полициската екипа која патролираше во подрачјето Бронкс, на жалбата на соседите поради душевно пореметување замина во куќата на 66 годишната Деборах Данер.

Полицаецот Хју Бари ја застрела Данер која била ментално болна поради обид за удирање со безбол палка.

Данер го загуби животот од истреланиот куршум на полицаецот Бари.

По настанот, на 8 годишниот полицаец Бари му беа одземени полициската значка и револверот.

Настанот предизвика реакции во земјата.

Градоначалникот на Њујорк Бил де Бласио рече дека неприфатливо е трагичното убиство на црнкињата. Директорот на полицијата на Њујорк Џејмс Онил  рече дека полицајците се обучуваат за заштита на граѓаните ,а не за нивно убивање и дека полициската организација биле неуспешна.Слични вести