Американската армија бомбардираше три радарски позиции на Хутите во Јемен

Цел на нападот беа радарските позиции кои се употребуваат при исфрлањето на ракетите врз бродот разурнувач УСС Масон и другите бродови

588888
Американската армија бомбардираше три радарски позиции на Хутите во Јемен

Американската армија бомбардираше три радарски позиции во подрачјата кои се наоѓаат под контрола на Хутите во Јемен

Портпаролот на Американскиот државен секретаријат за одбрана Пентагон Питер Кук рече дека денешниот напад во утринските часови на радарските позиции на Хутите на крајбрежјето на Црвеното море во Јемен беше извршен на препорака на министерот за одбрана Ештон Картер и началникот на американскиот здружен Генералштаб Џозеф Данфорд и со одобрение на претседателот Барак Обама.

Цел на нападот беа радарските позиции кои се употребуваат при исфрлањето на ракетите врз бродот разурнувач УСС Масон и другите бродови кои крстарат по меѓународните води на Црвеното море.

Нападот има одбранбена цел и беше извршен со цел да се заштитат воениот персонал на САД, бродовите и значајните морски коридори за крстарење на бродовите, рече Кук и потенцираше:

САД секогаш ќе одговори на евентуалните закани кои можат да предизвикаат штета на нашите бродови и трговскиот сообраќај. Ќе продолжиме со заштитата на слободата на крстарење во Црвеното море, морскиот теснец Баб ел-Мендеб и другите места на светот рече Кук.

Пентагон соопшти дека неколку дена американскиот разурнувач УСС Масон кој крстари низ Црвеното море е цел на ракетни напади исфрлени од подрачјето Худајда кое се наоѓа по контрола на шиитите Хути.Слични вести