Русија го суспендира договорот со САД за уништување на плутониумот

Рускиот претседател Владимир Путин го потпиша декретот со кој се суспендира договорот за уништување на плутониумот

581876
Русија го суспендира договорот со САД за уништување на плутониумот

Русија го суспендира договорот со САД за уништување на плутониумот.

Рускиот претседател Владимир Путин го потпиша декретот со кој се суспендира договорот за уништување на плутониумот.

Како причина за оваа одлука на Москва беа изнесени коренитите промени во условите кои што се доживуваат и заканите против стратешката стабилност поради непријателскиот став на САД против Русија.

Како друга причина за ваквата одлука пак се наведува тоа што САД не ги исполниле своите ветувања во однос на уништувањето на плутониумот.

Русија и САД на 29 август 2000 година се договорија по прашањето на намалување на резервите на плутониумот со кои што располагаат.Слични вести