Имаме потреба од една нова форма на соработка со Турција

Премиерот на Австрија Кристијан Керн изјави дека не сакаат да ја изгубат Турција и ја нагласи потребата од вопоставување на нови односи меѓу Анкара и Брисел.

561407
Имаме потреба од една нова форма на соработка со Турција

Премиерот на Австрија Кристијан Керн изјави дека не сакаат да ја изгубат Турција и ја нагласи потребата од вопоставување на нови односи меѓу Анкара и Брисел.

Премиерот Керн во изјава за австриските медиуми упати критика на сметка на претседателот на Европската комисија Жан Клод Јункер за кого рече дека не го забележува фактот дека Анкара се повеќе се оддалечува од ЕУ.

Керн додаде: Преговарачкиот процес меѓу Турција и ЕУ не ги даде очекуваните резултати. Ако Јункер од една страна им вели на Турците ќе продолжиме со преговорите со вас а од друга страна вели дека Турците во секој случај нема да влезат во ЕУ, тоа не е доследно ниту за Турците ниту за Европејците.

Турција се уште е партнер на Европа што се однесува до прашањата за бегалците и безбедноста.Токму од тој аспект не би требало да ја загубиме Турција како партнер,само мислам дека имаме потреба од една нова форма на соработка, додаде Керн.Слични вести