Поддршка од ЕС на Турција

Суштинската цел е да се спречат евентуалните жалби кои можат да се бидат изнесени подоцна на Европскиот суд за човекови права во Стразбур

560325
Поддршка од ЕС на Турција

Генералниот секретар на Европскиот совет Торбјорн Јагланд изрази спремност за соработка во процесот на судењето на пучистите по обидот за воен удар на Фетулахистичката терористичка организација паралелна државна структура (ФЕТО/ПДЈ).

Во интервјуто за германскиот весник „Ди велт“ рече дека ќе одржи средби со турските власти со цел експертите на Европскиот совет им да дадат препораки на виновните за обидот за воен удар околу нивните права.

Јагланд рече дека суштинската цел е да се спречат евентуалните жалби кои можат да се бидат изнесени подоцна на Европскиот суд за човекови права во Стразбур околу однесувањето кон пучистите.Слични вести