Порошенко: На кримските Татари им должиме автономија

Украинскиот претседател Петро Порошенко истакна дека претставува долг на кирмските Татари да им се даде автономија во составот на Украина

528351
Порошенко: На кримските Татари им должиме автономија

Украинскиот претседател Петро Порошенко говореше на церемонијата што се одржа по повод првото прикажување на документарниот филм „Крим. Отпор“ во кој се раскажува хронолошки за окупацијата на Крим од страна на Русија.

Порошенко истакна дека претставува долг на кирмските Татари да им се даде автономија во составот на Украина.

Порошенко рече: „Ние им должиме на кримските Татари. Украинските власти тоа требаше да го направат уште пред 20 години. Сега состојбата можеше да биде многу поразлична.“

Украинскиот претседател Петро Порошенко истакна дека за прогонувањето на кримските Татари на 18 мај 1944 година и за окупацијата на Крим е одговорен Кремљ од чија страна лично се и организирани тој прогон и таа окупација.Слични вести