Во интервенцијата на израелските војници еден Палестинец беше повреден во главата

На демонстрациите на кои беа протестирани еврејските населени места и ѕидот на поделбата, израелските војници употребија пластични куршуми и солзавци

490595
Во интервенцијата на израелските војници еден Палестинец беше повреден во главата

Во интервенцијата на израелските војници против демонстрациите во различни подрачја на Западниот Брег насочени против еврејските населени места и ѕидот на поделбата еден Палестинец беше повреден во главата.

На демонстрациите „Маршеви на враќањето“ по повод одбележувањето на 68-та годишнина од Големата неволја (Некбе) во Западниот брег учествуваа голем број Палестинци и странски активисти.

На демонстрациите на кои беа протестирани еврејските населени места и ѕидот на поделбата, израелските војници употребија пластични куршуми и солзавци.

Според писменото соопштение објавено од страна на Комитетите на палестинскиот народен отпор, на протестите во Кафр Кадум беше повреден еден Палестинец кој беше погоден од страна на израелските војници со пластичен куршум.

Координаторот на Комитетите на палестинскиот народен отпор на селото Билин западно од Рамалах, Абдулах Ебу Рахме кој учествуваше на протестите, заедно со уште еден странски активист беа приведени од страна на израелските војници.

Палестинците секој 15 мај го одбележуваат како Некбе поради окупацијата на палестинските територии од страна на Израел на 14 мај 1948, прогласувањето на независноста и присилното протерување на Палестинците.Слични вести