Протести во германскиот град Хановер пред посетата на Обама

Приближно 30 илјади демонстранти кои се собраа во градот Хановер ги изнесоаа своите реакции против договорот за Трансатлантско трговско и инвестициско партнерство (ТТИП) за кој што продолжува да се преговара меѓу САД и ЕУ

476888
Протести во германскиот град Хановер пред посетата на Обама

Пред посетата на американскиот претседател Барак Обама  на Германија беа одржани протести против договорот за Трансатлантско трговско и инвестициско партнерство (ТТИП) за кој што продолжува да се преговара меѓу САД и ЕУ.

Приближно 30 илјади демонстранти кои се собраа во градот Хановер ги изнесоаа своите реакции против договорот.

Демонстрантите застанаа во одбрана на тоа дека договорот за Трансатлантско трговско и инвестициско партнерство (ТТИП) за кој што продолжува да се преговара меѓу САД и ЕУ ќе стане причина за намалување на платите и за ослабување на правата на вработените и мерките за заштита на животната средина. 

Демонстрантите исто така се го изнесоа своето противење и на водењето на преговорите во врска со договорот во тајност.

Договорот за Трансатлантско трговско и инвестициско партнерство (ТТИП) за кој што продолжува да се преговара меѓу САД и ЕУ има за цел намалување на царинските даночни стапки и укинување на бариерите на некои трговски регулативи.

Новата рунда од преговорите во врска со договорот кои што траат веќе 3 години ќе започнат утре (понеделник) во Њујорк во САД.

Американскиот претседател Барак Обама истакнува дека договорот ќе обезбеди можност за вработување на милиони лица и намалување на царинските даночни стапки и зајакнување на трговијата.

Барак Обама по посетата на Англија ќе отпатува во посета на Хановер каде што во градот Хановер  ќе учествува на свеченото отворање на еден трговски саем.Слични вести