Од денеска почнува со примена формулата „размена еден спрема еден“

Од денеска за секој Сириец за кого ќе биде одлучено од грчките острови да биде вратен назад во Турција, еден уредно регистриран Сириец во Турција ќе биде испратен во земјите на ЕУ

463899
Од денеска почнува со примена формулата „размена еден спрема еден“

Од денеска почнува да се применува формулата „еден спрема еден“ предложена од страна на Турција до ЕУ, со цел кршење на оној синџир со криумчарење на луѓе и земање под контрола на илегалната миграција.

Согласно примената која што ќе почне да се применува од денеска за секој Сириец за кого ќе биде одлучено од грчките острови да биде вратен назад во Турција, еден уредно регистриран Сириец во Турција ќе биде испратен во земјите на ЕУ​.

Согласно оваа примена за испраќање во Европа приоритет ќе имаат хендикепирани лица, лица кои имаат потреба од нега и ранливата група сириски бегалци, жените и женските деца.

Примената позната како формула „за размена еден спрема еден“ засега ќе опфаќа 72 илјади сириски бегалци.

Планот за размена нема да доведе до зголемување на бројот на бегалци во Турција.Слични вести