Во израелските затвори се наоѓаат уапсени 1.700 болни Палестинци

Палестинскиот функционер Караки истакна дека на болните затвореници Палестинци во израелските затвори не им се даваат лекови, не им се доставува медицинска помош и се оставаат сами со нивните болки и болести

463807
Во израелските затвори се наоѓаат уапсени 1.700 болни Палестинци

Во израелските затвори се наоѓаат уапсени 1.700 болни Палестинци.

Претседателот на палестинскиот висок совет за прашања на заробениците Иса Караки во објавеното писмено соопштение по повод „Националниот ден за солидарност со болните затвореници“ истакна дека на болните затвореници Палестинци во израелските затвори не им се даваат лекови, не им се доставува медицинска помош и се оставаат сами со нивните болки и болести.

Караки напомена дека затворениците се држат во средини во кои болестите можат да се разиваат брзо и да станат причина за нивно побрзо проширување и се оставаат сами со нивните болки и болестите.

Караки рече дека меѓу затворениците освен десетици болни хендикепирани, парализирани и лица кои имаат потреба од посебна нега, како и голем број болни со хронични болести како болести на срцето, болести на белиот дроб и рак.

Иса Караки подвлече дека во моментов во болницата во израелскиот затвор Ер-Рамле има 20 уапсени Палестинци.Слични вести