Можно воспоставување на зона за забранети летови долж турско-сириската граница

Германската министерка за одбрана Урсула Вон Дер Лејен изјави дека постои можност да се воспостави зона за забранети летови долж турско-сириската граница

450488
Можно воспоставување на зона за забранети летови долж турско-сириската граница

Во интервју за германскиот неделник Дер Шпигел Лејер го истакна следното : можно е во иднина да се размислува за повеќе од моделот составен од хуман коридор, но за да се реализира ова сценарио претходно треба да се консултираат Вашингтон, Русија, Турција, Сирија и сите останати инволвирани регионални земји. Сега она што е приоритет е воспоставување на хуманитарен коридор за пружање на хуманитарна помош на загрозеното население.

Канцеларката Ангела Меркел минатиот месец изјави дека го поддржува предлогот за воспоставување на зона за забранети летови заради заштита на безбедноста на бегалците.

И Турција исто така подолг период како што инсистира на воспоставување на зона за забранети летови во северот на Сирија.Слични вести