СБ на ОН не донесе било каква одлука во врска со Турција

„Земјите членки ги изнесоа своите грижи во врска со состојбата во Сирија, бомбардирањето на конвоите за хуманитарна помош и голем број други прашања“

434078
СБ на ОН не донесе било каква одлука во врска со Турција

Не произлезе одредена одлука од Советот за безбедност на ОН кој го разгледа прашањето со топовското гранатирање на Турција против позициите на терористичката организација ПЈД во северниот дел на Сирија.

Постојаниот претставник на Венецуела во својство на претседавач со Советот за безбедност Рафаел Рамирез Карено по седницата изјави дека земјите членки на Советот се загрижени од топовските истрели на Турција кон северниот дел на Сирија и застана во одбрана на тоа дека се договорија да ја повикаат Турција да се придржува кон меѓународното право.

Меѓутоа особено дипломатите на западните земји велејќи дека не е постигнат консензус по ова прашање го демантираа венецуелскиот претставник Корено кој пак потоа својата изјава ја поправи со зборовите „Земјите членки ги изнесоа своите грижи во врска со состојбата во Сирија, бомбардирањето на конвоите за хуманитарна помош и голем број други прашања.“

Велејќи дека Советот за безбедност го разгледа прашањето, но дека не стана збор за проценка на било каков текст и прифаќање на истиот, Карено рече: „Ние на седницата ги споделивме нашите грижи во врска со прашањето, меѓутоа не усвоивме било каков текст. Би сакал да кажам отворено дека во Советот не усвоивме одредено соопштение за печатот, одредена декларација или пак одредена одлука.“

Постојаниот претставник на Турција во ОН Халит Чевик исто така уште пред втората изјава на Карено истакна дека не беше донесена одредена одлука во Советот за безбедност на ОН во однос на топовското гранатирање на Турција против позициите на терористичката организација ПЈД во северниот дел на Сирија.Слични вести