Германија е на страната на територијалниот интегритет на Ирак

На Курдската област на северот на Ирак сметааме како на дел од Ирак

431472
Германија е на страната на територијалниот интегритет на Ирак

Германската канцераларка Меркел рече дека се на страната на територијалниот интегритет на Ирак.

Меркел по средбата со ирачкиот премиер Хајдар Ел Абади одржаа заедничка прес конференција.

Меркел на средбата рече дека на Курдската област на северот на Ирак сметаат како на дел од Ирак и ја изрази спремноста на Германија да направи се што е во нејзина можност за зачувување на територијалниот интегритет на Ирак вклучуваји ја и Курдската област.

Меркел во говорот даде ветување за помош на Ирак во износ од 500 милиони евра кои ќе бидат потрошени за обновата на инфраструктурата на Ирак.

Ирачкиот премиер Хајдар Ал Абади го критикуваше повикот за одржување референдум за независност на Месут Барзани, лидерот на Курдската регионална управа на северот на Ирак.

Хајдар Ал Абади апелираше до Курдската управа да се од оваа намера и да соработува со Централната ирачка власт.Слични вести