Нов расплет во процесот Мави Мармара

МКС го прифати барањето за приговор

413156
Нов расплет во процесот Мави Мармара

Судиите на Меѓународниот кривичен суд (МКС) бараа повторно преиспитување на претходната одлука за незапочнување истрага против Израел кој изврши упад на бродот Мави Мармара кој пренесуваше хуманитарна помош во Газа.

Според соопштението објавено од страна на МКС, претходно донесената одлука во врска со Коморските острови на јавните обвинители дека нема потреба за започнување истрага беше погрешна поради што пресудија дека истата повторно да се преиспита. Приговорот на јавните обвинители поврзан за овој процес бил одбиен од страна на Високиот суд.

МКС го прифати барањето за приговор поради тоа што бродот бил регистриран во Коморските острови и покрај фактот дека Турција и Израел не се членки.


Тагови:

Слични вести