Жена претседал на Непал

Бидја Деви Бандари претседателка на комунистичката партија на Непал победи на претседателските избори во Непал

Жена претседал на Непал

Бидја Деви Бандари претседателка на комунистичката партија на Непал победи на претседателските избори во Непал, земја на вервот на планинскиот венец на Хималаите.

Бидја Деви Бандари е првата жена претседател на оваа азиска земја.

Бандари е позната како борец за правата на жената во својата земја. За Бандари гласаа 317 пратеници а 214 беа против.

Бандари е сопруга на поранешниот претседател на Комунистичката партија на Непал Мадан Бандари кој погина во сообраќајна несреќа во 1993 година.

По смертта на својот сопруг Бидја Деви Бандари активно се вклучува во политичкиот живит на својата земја.

До 2008 година Непал беше монархија. По падот на монархијата во истата година Непал стана федеративна демократска република.


Тагови:

Слични вести