Заврши состанокот на министрите за надворешни работи на НАТО

ЕУ ќе изврши воена операција во Средоземното море

275043
Заврши состанокот на министрите за надворешни работи на НАТО

По дводневниот состанок на НАТО, генералниот секретар Јенс Столтенберг даде сеопфатна изјава.

Столтенберг рече дека како последица на зголеменото ниво на заканите, Турција како земја во центарот на случувањата ќе формира нова безбедносна средина.

Според постигнатата согласност, Турција ќе биде предводничка земја со 6 те земји сојузнички на НАТО со Силите за итни интервенции.

Генералниот секретар Столтенберг во изјавата за печатот се осврна и на соработката меѓу НАТО и ЕУ и даде детални податоци во врска со кризата со бегалците во Средоземното море.

Според постигнатата согласност, ЕУ ќе изврши воена операција во Средоземното море која ќе биде поддржана од страна на ОН и НАТО.


Тагови:

Слични вести