Привзраниците на опозицијата во Русија излегоа на улиците

Голем број демонстранти беа притворени

265877
Привзраниците на опозицијата во Русија излегоа на улиците

Полицијата интервенираше врз групата која во знак на поддршка на притворените во случајот Болотнаја, се обиде да одржи недозволена демонстрација во Москва.

Голем број демонстранти беа притворени.

Кандидирањето на Владимир Пуитин во 2011 година по трет пат за претседател, предизвика големи приговори во земјата, поради што граѓаните почнаа да одржуваат демонстрации.

По изборот на Путин во март 2012 за претседател на Русија, до0јде до интензивирање на демонстрациите.
Имено само еден ден пред Путин на 7 мај 2012 година да седне на претседателската фотелја, на плоштадот Болотнаја во Москва, беше одржан голем митинг со масовно учество на граѓаните.
Во судирите меѓу полицијата и демонстрантите на митингот стотици лица беа приведени.
Некои од приведените лица беа испратени во затвор, додека и натаму продолжува судската постапка против другите демонстранти.


Тагови:

Слични вести