Доживотна казна затвор за напаѓачите на Малала Јусуфзај

Јусуфзај, во октомври 2012 година беше изложена на вооружен напад

256559
Доживотна казна затвор за напаѓачите на Малала Јусуфзај

Судот донесе одлука во врска со постапката што се вдоеше против 10 обвинети за напад на Малала Јусуфзај, бранител на човековите права во Пакистан и добитник на Нобеловата награда за мир.

10 членови на Талибан кои ја нападнаа Јусуфзај која е позната со активностите за женските права и образованието на жените и во 2014 година ја доби Нобеловата награда за мир, беа казнети со доживотна казна затвор.

Малала Јусуфзај, во октомври 2012 година за време на патувањето со автобус на училиште, беше изложена на вооружен напад.


Тагови:

Слични вести