Откриени нови резерви на нафта во Англија

Биле откриени нафтени лежишта со капацитет од 100 милијарди тони барели

233108
Откриени нови резерви на нафта во Англија

Англиска компанија соопшти дека биле откриени нафтени лежишта со капацитет од 100 милијарди тони барели на локација јужно од Лондон.

Се проценува дека доколку нафтата се експлоатира со постојната технологија постои голема веројатност во 2030 година да се обезбедат 10 до 30 насто од потребите на земјата за нафта.

Експертите истакнуваат дека во последните 40 години во Северното море кое што се наоѓа северно од Англија беа експлоатирани 45 милијарди барели нафта.

Сега со новото откритие количината на експлоатираната нафта неколкукратно ќе се зголеми.

 


Тагови:

Слични вести