Несреќата удри силен белег на одбележувањето на 29-ти октомври

На приемот во вашингот се учеа илахии

175368
Несреќата удри силен белег на одбележувањето на 29-ти октомври

Рударската несреќа во Ерменек удри силен белег на одбележувањето на 29-ти октомври, Денот на републиката во Вашингтон.

Амбасадорот на РТ во Вашингтон Сердар Килич и сопругата Сенем Килич најпрвин во чест на странските гости во Резиденцијата на амбасадата приреди свечен прием по повод свеченото одбележување на Денот на републиката.
На свечениот прием учествуваа голем број гости, шефови и претставници на странските мисии.
По интонирањето на химните на двете земји, беше планирано Хорот на цивилизациите на Антакја да одржи концерт, но поради несреќата во Ерменек, беа учени илахии.
Хорот на цивилизациите, по повод рударската несреќа во Ерменек, во знак на соучество со тагата на турските граѓани испеаја илахии на трите световни религии.
Амбасадорот Килич во говорот што го одржа во оваа прилика рече дека од караман очекуваат добри вести. Нашите желби и молитви како и приказна за успешната економија на Турција се посветени токму на овие безимени херои.
На приемот беше прочитана и пораката на американскиот државен секретар за надворешни работи Џон Кери кој рече дека чувствуваат големо жалење поради рударската несреќа.
Во вечерните часови во амбасадата на Рт во Вашингтон беше одржан прием за гостите од турско потекло.
На приемот од страна на амбасадорот Килич беше прочитана специјалната порака на претседателот Реџеп Тајип Ердоган.
Во пораката на претседателот Ердоган беше истакнато дека Турција во врска со секое прашање ќе биде на страната на правдата, праведноста и миро, на страната на угнетените и оштетените, со храброст ќе ги брани нивните права. Турција нема да се стреми да го искористи правото за мобилизирање на своето искуство во името на човештвото за воспоставување на регионалниот и глобален мир.
Поради рударската несреќа, на приемот беше откажан концертот што се панираше да го одржи Хорот на цивилизациите.


Тагови:

Слични вести