Продолжуваат преговорите за користење на воздушната база

Нема никакви недоразбирања меѓу САД и Турција во врска со борбата против ИДИЛ

158199
Продолжуваат преговорите за користење на воздушната база

САД соопшти дека продолжуваат преговорите со Турција за користење на воздушната база.

По објавувањето на соопштението од страна на Белата куќа, американскиот државен секретар за надворешни работи Џон Кери рече дека меѓу САД и Турција нема никакви недоразбирања во врска со борбата против ИДИЛ.

Во соопштението беше истакнато дека немањето копнена сила во опсадата на Кобани во рамките на борбата против ИДИЛ, која би можела да ја оконча опсадата, предизвикува да се најде пред воздушните операции на коалиционите сили предводени од САД.

Американскиот државен секретар Кери во освртот на значењето на Турција во борбата против ИДИЛ рече дека Турција има значајна улога која ќе допринесе кон нејзиното обликување.
Кери меѓудругото додаде дека со Русија усвоиле одлука за размена на разузнавачките информации во врска со милитантите на ИДИЛ.


Тагови:

Слични вести