САД испрати брод носач на авиони во заливот Басра

95402
САД испрати брод носач на авиони во заливот Басра

Американскиот државен секретаријат за одбрана соопшти дека испрати еден носач на авиони во Арапкиот залив.
Во соопштението објавено од страна на Пентагон беше истакнато дека државниот секретар Чак Хејгел издаде инструкција за испраќање носач на авиони во Арапскиот залив.
Воениот брод носач на авиони тргна на пат со дозвола на претседателот Обама и целта на испраќањето на бродот е да се обезбеди флексибилност меѓу воените опции за заштита на интересите на САД и Ирак во регионот.
Бродот носач на авиони во рамките на патувањето ќе биде придружуван од воениот брод натоварен со ракети со прецизно насочување.
До неодамна носачот на авиони крстареше по морињата во непосредна близина на Блискоисточниот регион.


Тагови:

Слични вести