Соопштение на ОЗХО

84327
Соопштение на ОЗХО

Координаторот на заедничката мисија на Организацијата за забрана на хемиското оружје (ОЗХО) и Мисијата на ОН за Сирија Сигрид Кааг даде изјава во врска со хемиското оружје на Сирија.
Кааг рече дека не ќе може да се придржат кон превидениот датум за уништување на хемиското оружје. Од сите земји членки на Он бараме поддршка на напорите за вадење на преостанатото хемиското оружје од Сирија.
Кааг рече дека по презентацијата што ја одржа на седницата на СБ на ОН која беше затворена за печатот, рече дека 92,8 насто од залихите на хемиското оружје кое го пријави Сирија беше извадено од земјата или уништено во земјата.
Останатите 7 насто не можат да се пренесат поради безбедносни причини рече Кааг, поради што по се изгледа дека не ќе може да се постигне предвидената цел за уништување на оружјето до предвидениот датум 30 датум кој беше определен од страна на СБ. Во најмала рака може да се обезбеди преостанатиот дел на залихите на хемиско оружје да се извадат надвор од опасната зона.


Тагови:

Слични вести