Странски печат 20.12.2017

Кус осврт на странскикте медијуми

872041
Странски печат 20.12.2017

Руската новинска агенција Спутник во веста под наслов „Турскиот тек ќе ја зајакне Турција“ истакнува дека гасоводот Турски тек кој што ќе го транспортира рускиот гас преку нејзина територија во Европа ќе обезбеди можмсти за силна соработка на Русија со Турција на енергетески план. Наскоро може да се очекува во проектот да се вклучи и Грција која ќе се снабдува со гас токму од Турција од проектот Турски тек..Експертите икстакнуваат дека гасоводот Турски тек поволно ќе се одрази и на односите на Турција со земјите од Европската унија.

Американскиот телевизиски канал СНН Интернешнл во информацијата под наслов „ Во Ескишехир се наоѓа едниот од најпознатите светски нуркачки центри“ истакнува дека нуркачкикот центар Сакарјабаши кој што се наоѓа во водите на реката Сакарја која поминува низ Ескишехир,град во Турција , е еден од попознатите нуркачки центри во светот. Ценатарот го посетуваат нуркачи од целикот свет не само од Турција и истиот го име стекнато своето светско реноме благодарение токму за својата специфичност,нуркање во река.Центарот исто така се подготвува да биде домаќин на низа национални и меѓународни натпревари во нуркање.

Иранската новинска агенција ФАРС известува дека фудбалските клуба Ризеспор од Турција и Персеполис од Иран потпишаа договор за збратимување. Двата клуба претходно имаа одредени меѓусебни проблеми околу фудбалерот од Иран Мехди Тареми. Како што е познато ФИФА го казни Тареми со неиграње 4 месеци а на неговиот клуб Персеполис забрана за трансфери 2 фудбалски сезони.

Американско-турскиот интернет портал Туркиш/Американ во веста под наслов „Жан Клод ван Дам ја носи акцијата во Турција“ истакнува дека холивудската ѕвезда Жан Клод ван Дам допатува во Измит на отворањето на фитнес центар што ќе го носи неговото име и чиј еден партнер ќе биде самиот тој. Дам на новинарите им изјави дека  многу му се допаѓа Измит и Турција и дека секогаш посакувал да отвори еден ваков величествен спортски центар и дека муј е мило тоа што центарот го отворил токму во Измит,во Турција.

 Слични вести