Турскиот национален тим за компјутерска тастатура стана светски шампион

Финалето се одржа од 28 февруари до 11 април со учество на 995 натпреварувачи од 20 земји

1811408
Турскиот национален тим за компјутерска тастатура стана светски шампион

Турскиот национален тим за компјутерска тастатура стана светски шампион со освојување 11 од 24 медали во 20-то финале на Светското првенство за интернет тастатура оваа година.

Според соопштението објавено од Претседателството на турската група на Меѓународната федерација за информаика и комуникација на Обединетите нации (ИНТЕРСТЕНО), финалето се одржа од 28 февруари до 11 април со учество на 995 натпреварувачи од 20 земји.

Вкупно 24 медали беа доделени на најдобрите 3 натпреварувачи во 8 натпревари во два типа на натпревари и 4 возрасни категории, со одликување мајчин јазик и повеќејазични (17 јазици) натпревари. Турскиот национален тим за компјутерска тастатура стана светски шампион оваа година како тим кој освои 11 медали, од кои 2 светски рекорди, 3 шампионати, 5 втори и 3 трето место.

Чешка освои 5, Јапонија 2, Русија 2, САД 2, Полска 1, Италија 1 од останатите 13 медали.Слични вести