„Вакифбанк“ по четврти пат стана светски шампион

Жолто-црниот тим кој го доби последниот сет на мечот 15-7, по 4-ти пат го освои светскиот шампионат

1750141
„Вакифбанк“ по четврти пат стана светски шампион

Женскиот одбојкарски клуб „Вакифбанк“ по 4-ти пат стана светски шампион, победувајќи го италијанскиот претставник Имоко Конељано со 3-2 во сетови во финалето на Светското клупско првенство за жени на ФИВБ.

Првиот сет на финалето започна со меѓусебни поени.

Вакифбанк, која не погреши во одбраната и беше ефикасен во нападите со Изабел Хаак, по водството од 12-8, достигна водство од 8 поени: 20-12.

Не дозволувајќи да се намали разликата со блокадите на Зехра Ѓунеш, жолто-црните првиот сет го освоија со 25-15 и поведоа со 1-0.

Имоко Конељано добро го започна вториот сет.

Продуцирајќи поени со Егону, Имоко во техничкиот тајмаут влезе со водство од 12-9.

Иако со Огбогу и Изабел Хаак, Вакифбанк освои неколку поени, не можеше да ги спречи поените на Егону, поради што сетот го загуби со 25-22. Резултатот на крајот на вториот сет изнесуваше 1-1.

Одговарајќи на нападите на Имоко во третиот сет, кој започна со голема напнатост, покрај поените на Егону, Вакифбанк одговори со  Хаак и во техничкиот тајмаут влезе со водство од 12-11.

Жолто-црните одбојкарки, кои помалку грешеа во сетот кој продолжи со меѓусебни поени, сетот го освоија со резултат од 25-22 и ја доведоа ситуацијата на 2-1.

Додека Егону продолжи да постигнува поени во четвртиот сет, Вакифбанк возврати со Хаак и Габи. По нерешените 14-14, италијанскиот тим со поените на Пламер поведе со 17-15.

И покрај тоа што Вакифбанк се приближи до својот противник, Имоко Конељано сетот го доби со 25-22: 2-2.

Вакифбанк добро го започна последниот сет  и не погреши во нападот и одбраната.

Жолто-црниот тим кој го доби сетот со 3-2 на мечот 15-7, по 4-ти пат го освои светскиот шампионат.Слични вести