Маратонот во Токио одложен поради Ковид-19

маратонската трка беше одложена за март 2022 година

1707659
Маратонот во Токио одложен поради Ковид-19

Во Јапонија, која е домаќин на Олимпијадата во Токио 2020, годишниот маратон во Токио е одложен поради новиот тип на коронавирус (Ковид-19).

Фондацијата Токио маратон соопшти дека по состанокот на Управниот одбор, маратонот беше одложен поради вонредната состојба против Ковид-19 во главниот град.

Според соопштението на организацијата, маратонската трка беше одложена за март 2022 година поради тешкотиите да се предвиди трендот на „Ковид-19“ и ограничувањата на мобилноста.

Директорот на Маратонот Хајано Тадааки рече: „Им се извинуваме на сите што со нетрпение го очекуваа натпреварот, не само на тркачите туку и волонтерите“.

На спортистите кои требаше да учествуваат во трката ќе им се даде можност или да трчаат следната година или да им бидат надоместени таксите за апликација.

Повеќе од 15.000 спортисти од и надвор од Јапонија се натпреваруваа на Олимпијадата во Токио на 23 јули-8 август и на Параолимписките игри од 24 август до 5 септември, одржани во 22 дисциплини.Слични вести