Турција на Петтото Балканско првенство во сала за младинци во Софија освои 15 медали

Турција на Петтото Балканско првенство во сала за младинци (под 20 години) во Софија, со вкупно освоени 15 медали од кои 5 златни, 5 сребрени и 5 бронзени медали го освои второто место

1583232
Турција на Петтото Балканско првенство во сала за младинци во Софија освои 15 медали

Турската атлетска репрезентација на Петтото Балканско првенство во сала за младинци (под 20 години) со вкупно освоени 15 медали од кои 5 златни, 5 сребрени и 5 бронзени медали го освои второто место, по првопласираната Романија.

Според објавеното соопштение од Атлетската федерација на Турција, на одржаното Петто Балканско првенство во сала за младинци (под 20 години) чиј домаќин беше главниот град на Бугарија, Софија, се натпреваруваа атлетичари спортисти од 16 земји членки на Балканската атлетска Унија и атлетичари од Малта со статус на гости.

Турција која на натпреварите учествуваше со 30 спортисти со освоени вкупно 15 медали од кои  5 златни, 5 сребрени и 5 бронзени медали го освои второто место на првенството.

Првото место го освои Романија со освоени вкупно 16 медали од кои 5 златни, 6 сребрени и 5 бронзени, а трета беше Украина со вкупно 9 медали од кои 4 златни, 3 сребрени и 2 бронзени.

Турски спортисти атлетичари кои освоија медали на Петтото Балканско првенство во сала за младинци (под 20 години) се:

Златни медали

1.500 метри мажи: Деврим Казан

60 метри мажи хендикепирани (со посебни потреби): Ајетуллах Демир

Скокање со стап мажи: Седат Џаџим

Фрлање ѓуле жени: Пинар Акјол

4 × 400 метри мажи: Емирхан Кош, Ѓокдениз Ѓочмен, Орчун Дуран, Исмаил Незир

Сребрени медали

800 метри мажи: Мевлут Килич

3.000 метри мажи: Ибрахим Каратекер

Фрлање ѓуле мажи: Саваш Парлак

1.500 метри жени: Шеввал Оздоган

4 × 400 метри жени: Зејнеп Куран, Езги Кол, Суденаз Казанччи, Невин Инџе

Бронзени медали

400 метри мажи: Исмаил Незир

400 метри жени: Невин Инџе

Скокање во височина мажи: Атилла Ѓоктуг Ташделен

60 метри жени хендикепирани (со посебни потреби): Јарен Јилдирим

Скокање со стап жени: Елиф Озелчи

 Слични вести