Рамил Гулиев светски првак во трката на 200 метри на Светското првенство во атлетика

Гулиев постигна феноменален резултат од 20.09 секунди во трката на 200 метри на Светското првенство во атлетика во Лондон.

788267
Рамил Гулиев светски првак во трката на 200 метри на Светското првенство во атлетика

Турскиот спринтер Рамил Гулиев (27) стана светски првак во трката на 200 метри на Светското првенство во атлетика во Лондон.

Гулиев постигна феноменален резултат од 20.09 секунди.

Гулиев пристигна прв на целта пред Вејд Ван Никерк од Јужна Африка и Џерима Ричардс од Тринидад и Тобаго.

Гулиев имаше 11 најдобар резултат оваа година во светот во оваа дисциплина и дури и не мораше ниту да го надмине за да би го добил епитетот на светски првак со 2 стотински предност пред второпласираниот јужноафриканец Ниекерк.

Од зиноќа цела Турција ја слави победата на Гулиев.

Претседателот Реџеп Тајип Ердоган му честита на Гулиев на оваа извонредна победа.



Слични вести