Нов светски рекорд од Аргентина

Претходниот рекорд беше соборен во Тајван во 2014 со учество на 634 лица

664086
Нов светски рекорд од Аргентина

Нов светски рекорд од Аргентина

Голот на Епекуен беше сцена на невообичаена манифестација.

Илјада 941 лице влегоа во голот и формираа редица.

Потоа се фатија за раце и се пуштија во вода.

Собраните 30 секунди се држеа над водата и постигнаа нов светски рекорд.

Претходниот рекорд беше соборен во Тајван во 2014 со учество на 634 лица.

Епекуен е солено езеро и соленоста на водата е 10 пати поголема од водата на океанот. Благодарејќи на густината на соленоста луѓето се доржуваат на површината без да потонат.

Пред 26 години во лагуната која важи за втора затворена најсолена површина на светот беше доживеана голема катастрофа.

Како последица на поројните врнежи дожд, дојде до излевање на водата на лагуната која истовремено важи и за лековита бањска вода, така то гратчето Епекуен беше покриено со 10 метри вода на лагуната.Слични вести