Познати сите 24 земји кои ќе учествуваат на Евробаскет 2017

Познати и останатите 11 земји кои ќе учествуваат на Европското кошаркарско првенство 2017 (Евробаскет 2017) чиј домаќини се Турција, Романија, Финска и Израел

572562
Познати сите 24 земји кои ќе учествуваат на Евробаскет 2017

По одиграните шести натпревари од квалификациите за Европското кошаркарско првенство 2017 (Евробаскет 2017) познати се и имињата на 11 земји кои се стекнаа со право на учество на финалните натпревари на првенството.

Земји кои се пласираа на првото место во 7-те групи од квалификациите и најдобрите 4 второпласирани земји кои се стекнаа со право на учество на Евробаскет 2017 се: Русија, Белгија, Словенија, Црна Гора, Унгарија, Исланд, Германија, Полска, Велика Британија, Грузија и Украина. 

Освен 4-те земји кои ќе бидат домаќини на првенството Турција, Романија, Финска и Израел директно ќе учествуваат и Шпанија, Литванија, Франција, Србија, Грција, Италија, Чешка, Летонија и Хрватска.

Европското кошаркарско првенство 2017 (Евробаскет 2017) на кое учествуваат 24 репрезентации и на кое Турција ќе биде домаќин на натпреварите на едната од четирите групи и на финалната серија ќе се одржи во периодот од 31 август до 17 септември 2017 година.

Извлекувањето на групите на Евробаскет 2017 ќе се одржи на 22 ноември во Истанбул.Слични вести