Шентоп: Турција ќе продолжи да го поддржува својот долгогодишен пријател Северна Македонија

Шентоп рече: „Турската заедница е еден од рамноправните и основачки народи на оваа земја...Турската заедница како заедница лојална на својата држава и секогаш посветена на напредок, има посебно место во Северна Македонија.“

1820691
Шентоп: Турција ќе продолжи да го поддржува својот долгогодишен пријател Северна Македонија
Meclis Başkanı Mustafa Şentop Kuzey Makedonya IBU İftar.jpg

Претседателот на Големото Народно Собрание на Турција (TBMM) Мустафа Шентоп и неговата делегација присуствуваа на ифтар што го одржа Меѓународниот балкански универзитет (ИБУ).

На ифтарот одржан во кампусот на ИБУ присуствуваа претседателот на Големото Народно Собрание на Турција Мустафа Шентоп, вицепремиерот на Северна Македонија Бојан Маричиќ, амбасадорот на Турција во Скопје Хасан Мехмет Секизќок, претседателот на Управниот одбор на ИБУ Реџеп Сулејман Оздил, потпретседателот на Собранието на Северна Македонија Хусни Исмаили, пратеници од Големото Народно Собрание на Турција (ТБММ) и од Собранието на Северна Македонија, политичари, дипломати, претставници на невладини организации и други гости.

Во своето обраќање, Шентоп, наведувајќи дека ги носи поздравите од 85 милиони граѓани од 81 градски окрузи на Турција, рече: „Би сакал особено да ги пренесам поздравите на нашиот претседател Реџеп Тајјип Ердоган.“

- „Како Турција даваме секаква поддршка за стабилноста и просперитетот на балканските земји“ -

Посочувајќи дека односите меѓу Турција и Северна Македонија се на совршено ниво, Шентоп рече:

„Имаме многу солидна соработка на многу полиња како што се политиката, одбраната, економијата, трговијата, образованието, културата. Задоволни сме што гледаме дека постои силна заемна волја за понатамошен развој на нашите билатерални односи. Свесни сме дека доминацијата на мирот и стабилноста на Балканот е предуслов за глобален мир и стабилност. Затоа, како Турција, даваме секаква поддршка за стабилноста и просперитетот на балканските земји, вклучително и на Северна Македонија.“

Истакнувајќи дека Северна Македонија е земја пример на Балканот како земја со култура на мирен соживот каде што коегзистираат луѓе од различни култури, религии и етнички заедници, Шентоп додаде: „Несомнено е дека во хармонијата и соживотот на културите, за кои Северна Македонија претставува значаен пример, нашите сродни и роднински заедници имаат голем удел, а уделот на Турците во ова прашање е многу важен. Нашите сонародници кои живеат во Северна Македонија се најважните елементи на силната врска меѓу нашите земји. Затоа што Турците се домородните народи на Балканот и Северна Македонија и тие се нацијата што ја изградија оваа географија и култура. Турската заедница е еден од рамноправните и основачки народи на оваа земја. Турците заслужуваат да бидат застапени праведно и нивните ставови да се земат предвид во сите прашања кои се однесуваат на оваа земја и во сите области од општествениот живот. Турската заедница како заедница лојална на својата држава и секогаш посветена на напредок, има посебно место во Северна Македонија.“

- „Турција и понатаму ќе продолжи да го поддржува својот долгогодишен пријател Северна Македонија“ -

Нагласувајќи дека знаат дека Турција има посебно место и во срцето и во меморијата на граѓаните на Северна Македонија и дека турскиот народ мора да одговори на тоа со истите чувства, Шентоп рече дека Турција, стоејќи покрај Северна Македонија во нејзините тешки моменти, го исполни чувството на братство меѓу двете земји.

„Турција ќе продолжи да го поддржува својот долгогодишен пријател Северна Македонија, како што го поддржуваше на секое поле од нејзината независност“, додаде Шентоп.

Истакнувајќи дека Меѓународниот балкански универзитет е една од најдобрите инвестиции направени за иднината на Северна Македонија, Шентоп додаде: „Меѓународниот балкански универзитет е институција во која нашиот претседател беше предводник во неговото градење како добар знак за совршените односи меѓу двете земји. Меѓународниот балкански универзитет прима студенти не само од Северна Македонија, туку и од сите балкански земји и создава средина за спојување на луѓе од различни општества и култури, како и квалитетно образование. Нашиот универзитет е голема успешна приказна. Во наши раце е да го пренесеме овој успех на повисоки нивоа и да го претвориме во придобивки кои ќе бидат опипливи. Поддршката на оваа истакната институција која за кратко време го прослави своето име во регионот со своето квалитетно образование, во однос на човечкиот капитал ќе даде драгоцен придонес во овие простори, особено во Северна Македонија.“ (Агенција Анадолија-АА)

 Слични вести