Партијата за национално единство (УБП) на премиерот Фаиз Суџуоглу победник на изборите во ТРСК

Суџуоглу изјави дека неговата партија, со преброени 40,48 отсто од гласовите освоила 25 пратеници и рече дека конечниот резултат ќе биде познат откако ќе заврши целото пребројување и ќе се пребројат мешаните гласови

1767300
Партијата за национално единство (УБП) на премиерот Фаиз Суџуоглу победник на изборите во ТРСК

Премиерот на Турската Република Северен Кипар (ТРСК) и претседател на Партијата за национално единство (УБП) Фаиз Суџуоглу изјави дека неговата партија вчера успешно ја завршила трката за предвремените избори и дека ќе почнат да работат за формирање нова коалициска влада.

Суџуоглу, додека траеше пребројувањето на гласовите, даде изјава за печатот во главниот град Лефкоша.

Суџуоглу изјави дека неговата партија, со преброени 40,48 отсто од гласовите освоила 25 пратеници и рече дека конечниот резултат ќе биде познат откако ќе заврши целото пребројување и ќе се пребројат мешаните гласови.

Суџуоглу рече: „Нашиот народ и покрај сите овие тешкотии и маки, донесе одлука од 25 пратеници со 40,48 отсто од гласовите. Како најголема партија во Парламентот, УБП најверојатно утре или вторник ќе ја преземе задачата да формира влада од г. Претседател (Ерсин Татар). На изборите влеговме како главен партнер на власта, веројатно по изборите, процесот повторно ќе го водиме како главен партнер“.

Истакнувајќи дека неговата партија цели кон власт сама со тоа што дава приоритет на економската и социјалната стабилност, Суџуоглу рече: „Рековме дека недвосмислено ќе ја почитуваме оваа одлука донесена од нашиот народ на крајот на демократскиот процес. На овој начин, со 25 пратеници веднаш ќе почнеме да работиме за коалициска влада во наредниот период“.Слични вести