Претседателот Татар: Гасоводниот проект „ИстМед“ не беше реален и остварлив

Претседателот на Турската Република Северен Кипар (ТРСК) Ерсин Татар истакна дека најдобриот начин за транспорт на природниот гас од Источниот Медитеран во Европа е преку Кипар и Турција

1762731
Претседателот Татар: Гасоводниот проект „ИстМед“ не беше реален и остварлив

Претседателот на Турската Република Северен Кипар (ТРСК) Ерсин Татар направи проценка на повлекувањето на поддршката на Соединетите Американски Држави (САД) за грчкиот гасоводен проект „ИстМед“ („EastMed“).

Татар истакна дека најдобриот начин за транспорт на природниот гас од Источниот Медитеран во Европа е преку Кипар и Турција.

Велејќи дека „ИстМед“ („EastMed“) уште од почетокот беше проект кој не беше добро планиран економски, Татар рече: „Како прво, уште од почетокот беше јасно дека овој проект не е остварлив. Тоа беше политички потег. Ние не сме осудени на договор на Кипар, против Турција. Тие се обидоа да создадат перцепција 'можеме да го транспортираме овој гас, оваа нафта, ова богатство за Европа'.“

Татар исто така укажа и на вистинската рута за линијата за природниот гас од Источниот Медитеран до Европа и го рече следното: „Факт е дека ако ваквото богатство се понуди на пазарот еден ден, најдобро, најпрактично, најизводливо е да се пренесе директно од Кипар во Турција. Турција е оддалечена 40 милји оттука и со сегашните цевки од Турција може да се испорачува во Европската Унија (ЕУ). Тоа ќе биде така, не постои друг начин.“Слични вести