Татар разговараше телефонски разговор со Анастасиадис за земјотресот во близина на Кипар

Во разговорот, лидерите ги изразија меѓусебните желби за побрзо опоравување по земјотресот што се случи во Средоземното Море кај островот Кипар и беше почувствуван во поголемиот дел од островот, но притоа немаше човечки загуби или сериозна штета

1760944
Татар разговараше телефонски разговор со Анастасиадис за земјотресот во близина на Кипар

Претседателот на Турската Република Северен Кипар (ТРСК) Ерсин Татар имаше телефонски разговор со лидерот на Кипарско-грчката управа Никос Анастасиадис.

Според објавеното писмено соопштение од претседателството на Турската Република Северен Кипар (ТРСК), во разговорот, лидерите ги изразија меѓусебните желби за побрзо опоравување по земјотресот што се случи во Средоземното Море кај островот Кипар и беше почувствуван во поголемиот дел од островот, но притоа немаше човечки загуби или сериозна штета.

Во телефонскиот разговор беше споменат и земјотресот во Баф со јачина од 6,1 степен во 1953 година кој беше евидентиран како еден од најразорните земјотреси на Кипар, а беше констатирано и дека е утеха тоа што немаше човечки загуби или причинета штета во земјотресот што се случи утринава.

Претседателот Татар и лидерот на Јужната кипарско-грчка управа Анастасиадис, по тој повод исто така ги споделија и своите новогодишни желби.

Претседателот Турската Република Северен Кипар (ТРСК) Ерсин Татар, во соопштението што го објави на својот профил на социјалната медија по земјотресот со јачина од 6,4 степени според Рихтеровата скала, истакна дека не е забележана штета во земјотресот што се случи во близина на Баф на Кипар и беше почувствуван во целиот регион.

 Слични вести