Предупредување за санкции од ЕУ до властите на Република Српска

Портпаролот на Европската комисија (ЕК) Петер Стано рече: „Европската унија (ЕУ) силно ја осудува негативната, сепаратистичка и провокативна реторика што ја користеа властите на Република Српска на прославите 9 јануари“

1760505
Предупредување за санкции од ЕУ до властите на Република Српска

Европската унија (ЕУ) ги осуди властите на Република Српска кои иако беше во спротивност со Уставот на Босна и Херцеговина го славеа незаконскиот празник „9 јануари Денот на Република Српска“ и предупреди дека можат да се воведат санкции против Република Српска.

Портпаролот на Европската комисија (ЕК) Петер Стано даде изјава во врска со прославите на „9 јануари Денот на Република Српска“ во градот Бања Лука, во Босна и Херцеговина.

Стано рече: „Европската унија (ЕУ) силно ја осудува негативната, сепаратистичка и провокативна реторика што ја користеа властите на Република Српска на прославите на 9 јануари. Таквата реторика и активности ги покачија тензиите меѓу заедниците во земјата и ја зголемуваат политичка криза којашто продолжува.“

Повторувајќи го повикот на Европската унија (ЕУ) до управата на Република Српска да се откаже од ваквите активности, Стано нагласи дека тие сакаат да не биде попречено функционирањето на институциите во Босна и Херцеговина.

Портпаролот на Европската комисија (ЕК) Петер Стано го додаде следното: „Доколку ситуацијата се влоши уште повеќе, Европската унија (ЕУ) ќе ги користи инструментите со кои располага, вклучувајќи ја и сегашната рамка за санкции и преразгледување на помошта.“

Инаку, Уставниот суд на Босна и Херцеговина го прогласи „9 јануари Денот на Република Српска“ за неуставен.

 Слични вести