Шентоп ја посети медресата Мехмет Фатих во Тузи

Потсетувајќи дека Црна Гора е мултикултурна и мултиетничка земја, Шентоп рече дека во Турција има луѓе од различно етничко потекло како Босанци и Албанци, а во Турција се сонародници.

1752099
Шентоп ја посети медресата Мехмет Фатих во Тузи

 

Претседателот на Големото национално собрание на Турција (ТБММ) Мустафа Шентоп, во рамките на посетата на Црна Гора ја посети медресата Мехмет Фатих во Тузи.

Шентоп беше придружуван од претседателот на Исламската унија на Црна Гора Рифат Фејзиќ, амбасадорката на Турција во Подгорица Сонѓул Озан и други официјални претставници.

Во рамките на посетата Шентоп оствари разговор со учениците кои учат во медресата Мехмет Фатих.

Потсетувајќи дека Црна Гора е мултикултурна и мултиетничка земја, Шентоп рече дека во Турција има луѓе од различно етничко потекло како Босанци и Албанци, а во Турција се сонародници.

„Имаме само една порака. Во целиот свет; Да се ​​воспостави средина каде што луѓето ќе можат да живеат во мир според нивните сопствени убедувања“рече Шентоп.

Наведувајќи дека Отоманската империја, со векови владеела со балканската географија, Шентоп рече: „Сите луѓе со различно етничко потекло што живеат во овие региони, го зачувале своето етничко потекло, заедници, јазици и религии, нивните места за богослужба преживеале стотици години. Отоманската империја беше најголемата сила во светот во тоа време, а нејзините институции работеа многу добро. Тоа беше држава со добри институции, особено образовни институции, кои целиот свет г зема за пример“.

Шентоп ја посети и џамијата Тузи Низам, која беше обновена од Турската агенција за соработка и координација (ТИКА) во Тузи, а за џамијата доби информации од Фејзиќ.

Шентоп положи венец на Партизанската статуа на Горица во Подгорица, главниот град на Црна Гора, во спомен на жртвите од нацистичкиот период.Слични вести