Мустафа Шентоп престојува во посета на Македонија

Шентоп ќе се сретне со претседателот на Парламентот на Северна Македонија, Талат Џафери и ќе се обрати пред пратениците во Парламентот на Северна Македонија

1750489
Мустафа Шентоп престојува во посета на Македонија

Претседателот на Големото национално собрание на Турција (ТБММ) Мустафа Шентоп, во рамките на посетата на Северна Македонија, посети низа историски места во главниот град Скопје.

Шентоп и делегацијата во негова придружба, по посетата на плоштадот Македонија во центарот на Скопје, поминаа преку историскиот Камен мост на Скопје.

Шентоп потоа престојуваше во посета на Старата чаршија на Скопје и разговараше со еснафот по историските улици.

Шентоп, кој ги посети и Мурат-пашината џамија, Чифте амамот, Сули Ан и турбето на Јигит паша во чаршијата, од властите доби информации за историските места.

Шентоп, кој во рамките на турнејата на работната посета на Северна Македонија, Србија и Црна Гора, дојде во Скопје со парламентарната делегација што го придружува, во првиот дел од неговата официјална денес ќе биде пречекан со официјална церемонија во Собранието на Северна Македонија.

Шентоп ќе се сретне со претседателот на Парламентот на Северна Македонија, Талат Џафери и ќе се обрати пред пратениците во Парламентот на Северна Македонија.

Веднаш потоа, претседателот на Северна Македонија Стево Пендаровски ќе го прими претседателот на Големото национално собрание на Турција Шентоп и парламентарната делегација во негова придружба.

Подоцна, Шентоп ќе го посети Меѓународниот балкански универзитет и ќе се сретне со учениците во основното училиште „Тефејјуз“ во Скопје.

Шентоп ќе учествува на одбележувањето на „Денот на турското образование 21 декември“ и ќе одржи говор.Слични вести