Никос Дендијас: „Грција сака конструктивен дијалог со Турција и турското општество“

Грција сака дијалог со турското општество. Затоа што верува дека голем дел од турското општество сè уште се надева на европска интеграција и на поинаков процес

1729141
Никос Дендијас: „Грција сака конструктивен дијалог со Турција и турското општество“

Грчкиот министер за надворешни работи Никос Дендијас изјави дека неговата земја сака конструктивен дијалог со Турција и турското општество.

Дендијас, кој во Атина се сретна со неговиот словенски колега Анзе Логар, на заедничката прес-конференција одржана по средбата даде изјава за случувањата во Источниот Медитеран и Турција, како и за односите меѓу Грција и Словенија.

Дендијас, тврдејќи дека Грција нема зли намери кон Турција и турскиот народ, рече:

„Грција сака дијалог со турското општество. Затоа што верува дека голем дел од турското општество сè уште се надева на европска интеграција и на поинаков процес“.

Тврдејќи дека Грција зазеде конструктивен став, Дендијас предложи Европската унија (ЕУ) да испрати јасна порака до земјите кои сакаат да станат членки на ЕУ или да воспостават добри односи со ЕУ, дека мора да го почитуваат меѓународното право и европското законодавство.Слични вести